Szybkie psucie się świeżego pożywienia oraz marnowanie jedzenia – to problemy, z którymi obecnie borykają się społeczeństwa na całym świecie. Jednak istnieje sposób, aby oba problemy rozwiązać, a jest nim pakowanie próżniowe, za pomocą którego można przedłużyć świeżość produktów. W jakich przypadkach warto stosować pakowanie próżniowe żywności? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.
Na czym polega pakowanie próżniowe?
Próżniowe pakowanie żywności towarzyszy nam od wielu lat. Wędliny, sery czy mięsa dostępne w sklepach są pakowane hermetycznie. To najpopularniejsza metoda pakowania żywności, ponieważ tylko ona daje gwarancję tego, że jedzenie jest świeże. Pakowanie próżniowe można także stosować w domu. To proces, który polega na umieszczeniu żywności w woreczkach próżniowych i szczelnym zamknięciu poprzez całkowitą redukcję tlenu. Na końcowym etapie wystarczy zamknąć opakowanie dedykowanym urządzeniem, czyli zgrzewarką. W rezultacie zapakowana żywność nie ma kontaktu z powietrzem, tak więc w opakowaniu nie ma warunków do tego, aby rozwinęły się bakterie tlenowe, odpowiedzialne za procesy gnilne. Szacuje się, że pakowanie próżniowe pozwala na przedłużenie świeżości jedzenia aż 5-krotnie.
Pakowanie próżniowe – jakie ma zalety?
Pakowanie próżniowe niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim pozwala na przedłużenie przydatności do spożycia. Warto także podkreślić, że taka metoda pozwala również na zachowanie walorów aromatycznych, smakowych i wizualnych jedzenia. Wszystko za sprawą odcięcia dopływu tlenu. Brak powietrza powoduje, że jedzenie nie traci swoich niepowtarzalnych właściwości. Na koniec, należy także zwrócić uwagę na aspekt higieniczności. Pakowanie próżniowe uniemożliwia wyciekanie płynów i zapachów pochodzących z jedzenia.
Kiedy warto stosować pakowanie próżniowe żywności?
Mając na uwadze wymienione zalety pakowania próżniowego żywności, taka metoda zdaje egzamin, gdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jaka liczba produktów będzie nam potrzebna w kolejnych dniach czy miesiącach. Korzystanie z pakowania próżniowego zaleca się także w sytuacjach, gdy mamy duże zapasy jedzenia i chcemy przedłużyć przydatność do spożycia ryb, mięs czy warzyw. Korzystanie z takiego zabiegu również pozwala wyeliminować ryzyko wyrzucania jedzenia.
W kontekście pakowania próżniowego potraw, warto pamiętać o zakupie nie tylko samego sprzętu, lecz także dedykowanych worków do pakowania próżniowego. Aby mieć pewność, że jedzenie zostanie zabezpieczone przed środowiskiem zewnętrznym, należy wybierać jedynie worki najwyższej jakości, pochodzące ze sprawdzonego sklepu. Przykładem sklepu, gdzie można kupić worki próżniowe jest Leifheit. Szybkie zamówienie wspomnianych opakowań, można zrobić na stronie https://www.leifheitsklep.pl/pl-pl/. Koszt worków jest znany, jednak warto go ponieść na rzecz zminimalizowania ryzyka wyrzucenia żywności przez przeterminowanie.
Co więcej, pakowanie próżniowe wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, co można zrobić, kupując wyłącznie dobre worki próżniowe. Zalety takiego rozwiązania są oczywiste – przedłużenie świeżości jedzenia aż 5-krotnie. Nic zatem dziwnego, że na rynku gastronomicznym czy kulinarnym coraz częściej mówi się o takiej metodzie pakowania mięs, serów, wędlin czy ryb.